Kulinarna Bitwa Regionów już w sobotę, 13 września, na boisku sportowym w Łebczu przy Muzeum Sportu Wiejskiego w Gminie Puck, w godzinach 15:30–17:00!
Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski przyjadą z najlepszymi, tradycyjnymi potrawami, by walczyć o tytuł mistrza smaku.
To wyjątkowa okazja, aby spróbować dań, które od pokoleń goszczą na polskich stołach, takich jak:
-
Dolnośląskie – Pyzy z serem i z mięsem (KGW Ścinawa Polska)
-
Lubelskie – Gęś pieczona z jabłkami moczonymi w śliwowicy na jarzynce z buraczka (KGW Siemierz)
-
Lubuskie – Płachetka kołpakowata w sosie pomidorowym (Sołectwo Głusko)
-
Małopolskie – Kwaśnica z wędzonym żeberkiem (KGW w Kobielniku)
-
Mazowieckie – Pierogowy zawrót głowy (KGW Dąbrówki)
-
Opolskie – Placuszki dyniowe z twarogiem i sosem porzeczkowo-malinowym (Samodzielne KGW w Chruścinie)
-
Podkarpackie – Pierogi Czarnieńskie (KGW Czarna Sędziszowska)
-
Podlaskie – Dziczyzna z musem dyniowym, Podlaski chłodnik z burakiem, Podlaska kiszka ziemniaczana
-
Pomorskie – Filet śledziowy opiekany w zalewie octowej (KS Złote Rybki – Muzeum Sportu Wiejskiego w Łebczu),
Jajecznica z wędzonym węgorzem (KGW Rekowo Górne) -
Warmińsko-Mazurskie – Mazurski żurek z wędzonym jesiotrem (KGW Gmina Ostróda)
-
Wielkopolskie – Roladki z polędwiczki ze szparagiem, Kopytka z kapustą, Zupa krem z białych szparagów,
Bułczanka z Nowotłockiego Młynska
Miejsce: Powiat Pucki
Termin igrzysk: 12–14 września 2025
Więcej o igrzyskach: lzs-pomorski.pl/igrzyska
Przyjdź, kibicuj i odkrywaj smaki oraz tradycje polskiej wsi!